Minigris

Img 1422

Minigris

Neste åpningsdag er | ÅPNINGSTIDER OG PRISER

Minigris er ikke en spesiell griserase, men en samlebenevnelse for griser som er avlet spesielt med tanke på ikke å bli særlig store.


På Barnas Gård har vi både Norsk Landsvin og små minigriser. 

Fakta om gris:

Et ukastrert hanndyr kalles råne, mens hunnen kalles su(gge) eller purke. En kastrert hanngris kalles vanligvis galt(e). Avkommet kalles grisunger, men fra de blir omkring 2–3 måneder gamle benevnes de gjerne som kultegriser. Da er ungene avvendt.

Grisene er ekstremt intelligente dyr, faktisk regnes de for å være et av de mest intelligente pattedyrene. De er lettlærte og gjør gjerne trix i bytte mot mat. Grisen har en svært god luktesans, som med litt trening kan utnyttes til en rekke nyttige formål. Det er gjort forsøk med griser til å lete opp sprengstoff, våpen, narkotika og mat, alle med svært tilfredsstillende resultater (både med hensyn til hva den finner og tiden det tar å trene den opp). Grisen er imidlertid ikke like hendig og bevegelig som en hund, som derfor er bedre egnet til noen av disse formålene.

Griser svetter ikke, noe som gjør dem spesielle i forhold til andre dyr og mennesker. De har ikke svettekjertler og i naturen bruker de gjørme blant annet for å kjøle seg ned på varme dager. På solrike sommerdager er det vanlig å smøre gårdsgrisene med solkrem for at de ikke skal bli solbrente.

Selv om mange synes at grisen er «grisete» så er de faktisk renslige dyr som helst vil gjøre fra seg på en fast plass, men til gjengjeld elsker de å grave i jorda og rulle seg i gjørme.