Hjorteskogen

Dsc09058

Hjorteskogen

Neste åpningsdag er lørdag 29. des. 2018 | ÅPNINGSTIDER OG PRISER

FAKTA: 

Hanndyret kalles bukk og hunndyret hind eller kolle, mens avkommet kalles kalv.

Hjorten er et typisk skogsdyr, og viser seg sjelden i åpent terreng. Lukt og hørsel er derfor både de viktigste og best utviklede sansene. Nattsynet er også godt, men hjorten skiller dårlig mellom farger. Den kan derfor ha vanskelig for å oppdage en urørlig person, så lenge lukt eller lyd ikke avslører vedkommende.

Hjorten er vanlig over store deler av Europa og Nord-Amerika. I de siste 50 åra har utbredelsen av hjort økt kraftig i Norge.

Et typisk kjennetegn hos hjorten er den mørke hårstripa fra nakken og langs hele ryggen. Til forskjell fra de voksne, har nyfødte kalver lyse prikker på ryggen og langs sidene. Flekkene forsvinner gjerne utover sommeren, men hos enkelte kalver kan de ses gjennom hele vinteren.

Mye av hjorten sin tid går med til å spise og drøvtygge. I sommarhalvåret er det vanlig med 4-6 beiteperioder gjennom døgnet. Den mest aktive perioden er natta og skumringstimene om morgenen og kveld. Det meste av beitinga skjer derfor i dette tidsrommet, mens store deler av dagen går med til hvile- og drøvtygging.

Den første tiden etter fødselen ligger kalven mye mens mora holder seg i nærområdet. I denne perioden oppsøker kolla kalven bare i korte perioder for å die. Kalven vokser raskt, og etter en ukes tid er den sterk nok til å følge mora. Fra nå av er de sjelden langt fra hverandre, og kalven lærer matvaner og atferdsmønster, som vil prege den for resten av livet. For hannkalver varer dette nære båndet ca frem til to års alder. Hokalver kan derimot holde seg sammen med mødrene sine i flere år, og utgjør på denne måten faste grupper av nært beslektede individ.

I slutten av september starter den årlige parringstiden (brunsten). Da blir bukkene mer aggressive mot hverandre. Hjorten er polygam, dette betyr at en hann kan pare seg med flere hodyr samme sesong, og det finnes ingen faste parbindingsforhold mellom bukker og koller i parringstiden.


Drektighetstid: 8 mnd