Historien om Barnas Gård Hunderfossen

Haakenstuen

Historien om Barnas Gård Hunderfossen

Neste åpningsdag er lørdag 13. juni 2020 | ÅPNINGSTIDER OG PRISER

Historien om Barnas Gård Hunderfossen

Barnas Gård ble etablert i 1989 på Høistad gård i Øyer. Høyt oppe i bygda, med en fantastisk utsikt over Gudbrandsdalen samlet Arne Pål Rusten flere og flere store og små dyr. Arne Pål er flink med dyr, og klarte å håndtere dem på en slik måte at det ble god kontakt mellom dyrene og de besøkende. Antall dyreslag økte jevnt og trutt til det ikke lenger var plass til flere på gården.

Hunderfossen Familiepark ble etablert i 1984, og hadde fra dette året av en avdeling i parken med dyr. Her var det hester, kuer, sauer, geiter, griser og kaniner som kom for å tilbringe sommerferien sin. Arealet var imidlertid begrenset, så selv om dyrene var veldig populære å hilse på, ble det etter hvert ikke mulig for familieparken å utvide området med flere dyr.

I 2003 ble det etablert et salgssamarbeid mellom Barnas Gård og Hunderfossen Familiepark. Besøkende til familieparken ble tilbydt å reise opp til Høistad for å kose seg med alle dyrene der oppe. Da ga en vekst i antall besøkende på Barnas Gård, og bidro til at gjestene på Hunderfossen forlenget sitt opphold i Lillehammerområdet.

Rett ved siden av Hunderfossen Familiepark ligger husmannsplassen Håkenstuen. Håkenstuen er en av 7 husmannsplasser under Huse gård. Håkenstuen har vært bebodd siden 1700-tallet, først av husmenn og senere av ansatte på Huse gård. Hestene i Hunderfossen Familiepark brukte innhegningenen på Håkenstuen som beite. 

I 2004 gikk siste beboer på Håkenstuen bort, og husmannsplassen ble stående ubebodd. Da startet Ingeborg Huuse tankeprosessen om hva hun kunne bruke den fine husmannsplassen til. En opprinnelig ide om å lage golfbane i området ble forkastet; det bør jo være dyr på en husmannsplass!

I 2009 startet de første samtalene mellom Ingeborg Huuse, Arne Pål Rusten og lederen for Hunderfossenkonsernet. Hva med å samle dyrene som holder til på Høistad og i Hunderfossen Familiepark på husmannsplassen Håkenstuen? På Håkenstuen var det god plass, flott utsikt, fine beiteområder, sjarmerende bygninger fra 1700-tallet og gangavstand til Hunderfossen Familiepark.

Høistad gård og Huse gård så raskt hvilket potensiale som lå i et samarbeid, og bestemte seg for å etablere et felles selskap. Huse gård hadde husmannsplassen og arealene, Høistad gård hadde dyrene og Hunderfossenkonsernet kunne hjelpe til med driften og salg av billetter.

Lørdag 2.juli 2010 åpnet grindene inn til Barnas Gård Hunderfossen på Håkenstuen. Melkerampa hadde blitt billettsalg og vi hadde funnet igjen de opprinnelige veggfargene inne i våningshuset. Alle bygningene på husmannsplassen ble restaurert, beitene ble utvidet og historiske inn- og utmarksgjerder ble satt opp. 15 ulike dyreslag flyttet inn på gården for sommeren og vendte seg raskt til nye omgivelser.  Interessen for Barnas Gård Hunderfossen var stor fra første dag, og når portene ble stengt på høsten og dyrene vendte tilbake på Høistad hadde over 5000 gjester kost seg på Håkenstuen. I tillegg til dyrene, ble det etablert et utsalg med kaffe, is og brus.

Filosofien er å utvikle tilbudet til gjestene litt for hvert år. Det skal bli mer å oppleve for store og små.

Sommeren 2011 ble antall dyreslag utvidet til 18, og hopping i høyet ble en populær aktivitet for barna. Vaffelsteking var en god nyhet i utsalget. Antall besøkende passerte 8.000 i løpet av sommeren.

Sommeren 2012 ble preget av etableringen av hjorteskogen, hvor gjestene kunne gå inn til en liten flokk med hjort. Selv om hjort er veldig sky, tok det ikke lang tid før de ble komfortable med å ha mennesker i nærheten. Antall besøkende vokste videre, og kom faktisk helt opp i 12.000  i løpet av sommeren 2012.

Sommeren 2013 fikk vi besøk av Doktor Proktors merkelige samling av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes og etter mange deilige sommerdager rundet vi 15.000 besøkende.

I løpet av vinteren 2013-2014 har vi fått en invasjon av Fjøsnisser på Barnas Gård. De har slått seg ned i et eget hus, og det er morsomt å se hvordan de lever.

Sommeren 2015 kommer det Yakokser på gården. Dette er det første Yakoksene i Norge som inngår i vanlig gårdsdrift.  

Barnas Gård Hunderfossen har skapt nytt liv på husmannsplassen Håkenstuen og ført videre de gamle tradisjonene på stedet. Barnas Gård Hunderfossen gjør at gården Høistad kan drifte og utvikle Gudbrandsdalens mest spennende samling av dyr. Og sist, men ikke minst: Barnas Gård Hunderfossen gjør at mange, mange gjester får oppleve den store gleden det er å være i nærkontakt med dyrene.

Ehz 2123